30 oktober – 2 november – En resa till Golfkusten

För ett par veckor sedan (30 okt – 2 nov) åkte jag och Nina för andra gången till golfkusten och New Orleans. Första gången var en snabbvisit för att hämta en ny bil och för att träffa Ninas familj som hade kört denna nyinköpta bil från deras hemstad i Mississippi. Denna gång hann vi bara se en bråkdel av vad New Orleans har att erbjuda vilket medförde att vi bestämde oss för att ta ytterligare ett besök under Halloween och dess festligheter. Denna gång bodde vi inte inne i New Orleans utan istället i en liten fiskeby en timme utanför. Vi hade hittat en liten stuga som låg 100 meter från golfkustens milslånga stränder och som även tillät katter…

När vi kom fram på onsdagskvällen var vi trötta efter den åtta timmar långa bilresan som mest hade bjudit oss på vidsträckta plana åkermarker och en hel del tallskog. Även fast det var gångavstånd till hamnen och restaurangerna bestämde vi oss för att vara riktiga amerikanare och ta bilen. Vi var utsvultna och slog oss ner vid ett bord på fiskrestaurangen ”The Blind Tiger”. Det var inte fullproppat med folk vilket inte var förvånansvärt då semesterorten just hade övergått till off-season. Jag åt gambas medan Nina tog en fisktacos; är man på golfkusten måste man passa på att äta färsk fisk och skaldjur som är svårt att hitta i Dallas. En av servitriserna som serverade oss var ny på jobbet och verkade inte riktigt förstått vad jobbet innebar. Istället för att välkomna nya gäster satte hon sig ner vid bordet för att prata med oss. Medan andra servitriser kom och plockade av bordet satt hon kvar och konverserade vilket gav oss en trevlig stund och ett gott skratt. Managern på restaurangen var däremot inte lika glad och kvällen slutade med att vår bordskamrat fick tvätta toaletterna.

Nästkommande dag vaknade vi upp till solsken. Jag tog en löptur för att kolla in stranden och alla dess ”beachhouses”. Många av dessa är nybyggda och står på pålar vilket är en följd av stormen Katrina som totalförstörde vissa områden längs golfkusten. Genom att husen står på pålar skyddas de boende från stora flodvågor som kan uppkomma vid extremt väder. Senare tog jag och Nina bilen för att köra längs kusten och kolla in olika små fiskehamnar längs vägen. Av de många fiskerestauranger som fanns på vägen stannade vid en som hette ”Steve’s Marina”. Denna gång blev det en räkpasta som vi avnjöt med utsikt över en skaldjursluktande hamn. Bilfärden fortsatte sedan vidare mot en stor klädes-outlet som vi lämnade med ett antal fullproppade kassar. Klockan hade hunnit bli mycket och vi begav oss åter till stugan för att göra oss iordning inför kvällens festligheter.

Det var fredagskväll och Halloween i New Orleans. Allteftersom vi kom närmare de franska kvarteren började gatorna flockas allt mer. Det var helt annorlunda sen förra gången då det knappt var en människa på gatorna. New Orleans är definitivt en stad som sover på dagen och är vaken på natten. Efter att ha fastnat i en parad med bilen i en halvtimme hittade vi en parkeringsplats. Redan innan hade vi bestämt att vi skulle på en spökvandring som började lagom till vi anlände. Denna spökvandring berättade om olika spökhus och övernaturliga varelser som hade skådats i de något spöklika husen i de franska kvarteren. Vandringen var lång, lite väl lång tyckte vi då vi inte hade hunnit äta innan. Detta medförde att vi direkt efteråt tog raska steg bort från spökena till närmaste restaurang. På restaurangen testade jag för första gången alligator vilket var supergott. Detta kan mycket bero på att den var som allt annat friterad och doppad i sås vilket medförde att man inte kände alligatorsmaken så värst mycket. Kvällen fortsatte sedan på Bourbon Street där de stora festligheterna håller hus. Alla var utklädda i alla möjliga utstyrslar; inte bara ungdomar utan även pensionärer…

Dagen efter tog vi återigen bilen längs kusten för att stanna på lite olika ställen som vi inte hann med förgående dag. Vi körde bland annat förbi Jefferson Davis gigantiska residens kallat Beauvoir. Davis var president för de amerikanska kofedererade staterna (sydstaterna) under det amerikanska inbördeskriget som pågick 1861-1865. Under eftermiddagen träffade vi två av Ninas gamla collegekamrater. Nina gick på college inte långt ifrån kusten i Mississippi och har därför många vänner härifrån. Tillsammans åkte vi till en casino för att käka en stor skaldjursbuffé.

På söndagen var det dags för hemfärd. När vi vaknade på morgonen hade temperaturen sjunkit till nollgradigt. Detta var något vi inte hade räknat med i klädväg vilket gjorde att vi snabbt värmde upp bilen för att inte frysa ihjäl. På vägen hem stannade vi ännu en gång i New Orleans för att käka lunch på en restaurang med utsikt över Mississippifloden. Staden är verkligen helt annorlunda på dagen då det är främst turister som fyller upp gatorna. Något intressant som jag bevittnade i dagsljus var att på vissa av husen fanns ett antal sträck. Nina berättade att varje sträck symboliserade en person som hade dött i hemmet under stormen Katrina. Jag har under resan insett att det på många ställen längs sydkusten finns saker som påminner om den förödande stormen Katrina.

Resan var verkligen toppen och vi kunde inte ha fått bättre väder! Halloweenfirande i USA är ni avbockat på listan.

Hus byggt på pålar.

Hus byggt på pålar.

Stranden

Stranden

Fyr längs kusten

Fyr längs kusten

Steve's Marina

Steve’s Marina

Friterad alligator

Friterad alligator

Restaurang New Orleans

Restaurang New Orleans

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s