November – December – Semestertider

Nu har det ännu en gång gått ett bra tag sedan jag skrev något sist. Under denna tid har stora högtider här i USA firats; både Thanksgiving och jul. Veckorna innan jul är inte känt för att vara de mest händelsefattiga på året vilket verkar stämma här i USA också. Mellan kalkon och julklappar har en hel del annat hunnits med som ”graduations”, ”final exams” och några turer till Dallas massiva utbud av köpcentrum. Någon gång måste även 2014 ta sitt slut vilket det gjorde i Dallas med god mat och festligheter.

Om vi börjar med denna amerikanska högtid kallad Thanksgiving som firas den fjärde torsdagen i november varje år. Från skolan fick vi ledigt tre dagar vilka var välbehövliga då vi endast hade haft någon enstaka dag ledigt sedan sommarlovet. Högtiden är en gammal tradition som har sitt ursprung i kolonierna som bildades i Nordamerika under 1600-talet. Man ville tacka gud för den goda skörden och idag firas högtiden med familjen huvudsakligen för att uppmärksamma allt man är tacksam för. Då många invånare i Dallas ursprungligen är från någon annan del av landet tar många tillfället i akt och åker till släkten. Nina som bor 10 timmars bilresa från sin familj tycker att det är lite kort tid för att åka ”hem” och firar därför oftast Thanksgiving med vänner.

Dagen innan ”Thanksgiving day” fick jag för mig att springa Turkey Trot, en stort lopp som anordnas i Downtown. Jag klev därför upp klockan sju morgonen därpå för att förbereda mig och även på plats anmäla mig till loppet. Det slog slint i huvudet och jag anmälde mig till sträckan 8 miles (ca 1.3 mil) när jag egentligen hade tänkt att springa den korta sträckan på 5 km. Med inte ett moln på himlen startade jag loppet i ett hyfsat tempo. Förutsättningarna var perfekta, vad som inte var lika positivt var att jag knappt aldrig tidigare hade sprungit 1.3 mil och hade därmed ingen aning om hur jag skulle lägga upp loppet. Hur som helst gick loppet bra även om det var ett par möra ben som tog steget över mållinjen. Det var kanske inte det bästa loppet jag har genomfört men helt klart det häftigaste. Att springa med Dallas skyline framför sig i strålande solsken är något jag aldrig kommer att glömma. Efter loppet åkte jag och Nina till en kompis till Nina och åt Thanksgivingmiddag med hans familj. Vad serverades då på denna middag? Den nykokta kalkonen fanns så klart uppskuren på buffén. Till kalkonen serverades potatismos och en så kallad ”stuffing” innehållande lite ost, selleri, lök, vitlök mm. Buffén bjöd även på olika sallader och ett potatismos gjort på sötpotatis toppat med marshmallows vilket var något sött för mina svenska smaklökar. ”Ingen middag utan dessert”. Till efterrätt serverades en citrontårta och en chokladtårta. Nej, det fanns inte mycket utrymme kvar i magen efter denna högtidliga middag och en matkoma var oundviklig.

Efter Thanksgivinghelgen var det mindre än fyra veckor kvar till jul och det var mycket i skolarbete som var tvunget att lämnas in innan lovet. Sista veckan innehöll endast ”final exams” som är en prov på allt det vi gått igenom under terminen. Denna vecka tog även Chandler, Ninas systerdotter, ”graduation” från ”Boot camp” i Lawton, Oklahoma. Detta medförde att jag tog ledigt från skolan tisdag och onsdag för att kunna närvara på denna. ”Boot camp” är ett första läger in i militären och pågår i nio veckor. Under tisdagen var det en så kallad ”family day” då Chandler kunde tillbringa hela dagen med oss UTANFÖR basen. Maten på ”boot camp” var tydligen inte den bästa och de fick bara 10 minuter för att äta vilket medförde att vi tillsammans begav oss till en restaurang. Dagen fortsatte sedan med att Chandler gjorde några ärenden medan jag gjorde lite skolarbete på hotellrummet. Dagen avslutades sedan på en sushirestaurang. Under onsdagen var själva ”graduation”-ceremonin som var ganska långtråkig i sig men jag lärde mig åtminstone några olika grader inom den amerikanska militären. Chandlers militära karriär fortsätter sedan efter nyår i Arizona där hon stannar tills maj för att specialisera sig inom ett område.

När jag kom hem hade jag ett antal ”final exams” att ta igen innan jag officiellt kunde ta jullov. Julen spenderades i Tupelo, Mississippi, en tio timmars bilresa från Dallas. Det var här Nina växte upp och hon har en stor del av släkten kvar här. Vi bodde hos Ninas föräldrar som bor mitt i skogen med knappt några grannar. Ninas syster bodde 10 minuters bilresa därifrån i ett något mer civiliserat område. Andra kvällen åkte vi till Ninas morbror där vi hade släktmiddag med mycket mat och så klart efterrätt. Innan maten bad vi alla en bordsbön vilket inte alls är ovanligt. I staden fanns det nästan en kyrka i varje korsning och att vara troende är något som nästan förväntas här. Maten är också en viktig del i livet och det anses lite oförskämt att inte ta mat en andra omgång. Det var i alla fall vad Nina sa, så jag följde hennes råd med glädje. På julafton tog jag och Nina bilen till Memphis och Graceland som ligger en timmes bilfärd från Tupelo. Graceland är Elvis Presleys residens som numera ägs av hans dotter. Här tog vi en guidad tur genom huset som hade stannat i 60-talet. Utanför huset stod även hans två plan uppradade lika ståtliga som huset. Resan fortsatte sedan till paradgatan i Memphis ”Beale street” som var helt tom på folk. Vi lyckades hitta en restaurang som var öppen som tur var då vi var utsvultna. Gatan i sig var väldigt häftig med mycket neonskyltar och souvenir-shoppar, detta är som sagt ”the city of blues”.

Vi kom precis tillbaka till Tupelo för att hinna med en gudstjänst i kyrkan som Ninas familj går till. Här tog vi nattvarden och önskade varandra ”Merry Christmas”. Vi begav oss sedan till Ninas syster för att äta middag och genomföra den så viktiga presentutdelningen. Nästkommande dag (juldagen) är då amerikanarna firar jul och egentligen öppnar paketen. På kvällen begav vi oss till Ninas andra morbror för julbord och för att träffa ännu fler familjemedlemmar. Det var så många att det var omöjligt att hålla reda på alla, Nina erkände själv att hon har svårt att hålla koll på alla namn. Julbordet bestod av ungefär samma rätter som Thanksgivingmiddagen och så klart avslutades det hela med alla möjliga bakelser. Den återstående dagen åkte vi och tittade på Elvis Presleys barndomshus som ligger i Tupelo. Ett litet skrutit hus som ser ut som en friggebod i jämförelse med Graceland.

Resten av lovet spenderades i Dallas. En av kvällarna åkte vi med några av mina kompisar och Ninas kompisar och kollade på en hockeymatch mellan Dallas Stars och New York Rangers i American Airlines Center, Downtown. Jag hade varit där en gång tidigare och kollat på Dallas basketbollag ”The Mavericks”. Enligt mig var hockey roligare, till stor del på grund av att det på isen fanns ett antal svenska spelare såsom Henrik Lundqvist i Rangers målbur. Dallas stars vann och vi kunde lämna arenan som stolta dallasbor.

År 2014 avslutades på den italienska restaurangen Terilli’s där det var fullt ös ända in på tolvslaget. Vi alla skålade tillsammans och gick upp på restaurangens takterass för att se alla fyrverkerier. Då det var kallt och började snöa såg vi inte så mycket fyrverkerier vilket inte gjorde så mycket då kvällen var lyckad hur som. 2014 har bjudit på många härliga minnen och jag är säker på att 2015 kommer bjuda på än fler!

Turkey Trot

Turkey Trot

Thanksgivingmiddag

Thanksgivingmiddag

En skandinavisk affär som vi har hittat i Plano.

En skandinavisk affär som vi har hittat i Plano.

Chandler's graduation

Chandler’s graduation

Graceland

Graceland

Elvis vardagsrum

Elvis vardagsrum

Ett antal skivor

Ett antal skivor

IMG_0911

Elvis plan

Elvis plan

Elvis gravsten i bakgrunden

Elvis gravsten i bakgrunden

Bron som länkar Tennesse med Arkansas

Bron som länkar Tennesse med Arkansas

Beale street

Beale street

Elvis barndomshem

Elvis barndomshem

IMG_0998

Annonser

2 thoughts on “November – December – Semestertider

 1. Elisabet Forsell

  Hej Alexander !
  Det är alltid lika roligt att få dina brev och läsa om dina upplevelser . Jag undrar om Nina tar emot pensionärer också….. I så fall är jag spekulant😄
  Vi har mormor och morfar på besök det är alltid lika trevligt. Vi åker runt i Göteborgstrakten och ser på platser som morfar känner igen, han bodde i Göteborg som barn. Dessutom passar vi på att träffa mormors och mina kusiner som vi brukar se en gång om året.
  Vi har inte någon riktig vinter ännu men Klas och jag har hittat en liten sjö som frusit till och där har vi åkte några kilometer på skridskor. Vi önskar oss en riktig kall och isig vinter men det gör inte mormor och morfar😁
  Vi önskar dig en givande vårtermin och hoppas vi kan ses någon gång framöver och få höra mer om dina upplevelser.
  Puss och kram ifrån oss alla 4/ Elisabet

  Gilla

  Svara
 2. Anneli

  Hej Alexander alltid lika kul att läsa vad du gör, och ni gör julsaker hela tiden, äter mycket på restaurang har jag förstått. Nu känns det som det är nära t Ludvig kommer, tänk nu ut om det är ngt du vill ha från Sverige . Ha det bra, vi hörs innan Ludvig åker. Kram fr oss

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s